Fullmåne

Nydelig vakker fullmåne her forleden kveld. Forsøkt tatt bilde av. Men akk så langt unna. Uansett en vannvittig stor fullmåne. Lyste opp hele natta. Gjorde alt magisk. Alt får en annen betydning i måneskinn. Fra gammelt av også mange myter….eller sannheter?

Her er noe å tenke over neste gang det er fullmåne….

Det sies at den som sover med månelys i ansiktet, får utslett over hele kroppen. Og om man ser direkte på månen kan man bli blind. Den som gikk på kirkegården nattestid under fullmånen, ville garantert møte et gjenferd. Under fullmåne sies det ifølge myter at enkelte mennesker ble forvandlet til varulver. Folk kunne bli gale, såkalt månesyke. Og at det var flere mord og selvmord under en fullmåne. Fullmånen er også brukt som et romantisk symbol. Det skal bringe lykke og gifte seg under en fullmåne. I Kina er månen kvinnens spesielle beskytter og kan ikke dyrkes av menn. Det sies også at det er flere barnefødsler ved fullmåne.

I gammel tid innrettet folk livet etter månefaser og lunartegn. Her er noen eksempler som brukes av enkelte den dag i dag:

* Fell ikke trær på stigende måne. Da er det større fuktighet i veden. Den bruker lengre tid på å tørke, slår seg lettere og brenner dårligere. Hogg derfor på avtagende måne.  Dette gjelder også høyet du slår og eplene du høster.

* Uken før nymåne er beste tid for å luke vekk ugress. Da tar det mye lengre tid for ugress og villvekst å komme opp igjen.

* Vekster som bærer det spiselige over bakken, skal du plante eller så på stigende måne. Rotvekster som gulrøtter, kålrot etc., som har det spiselige under jorda, skal du plante eller så på avtagende måne.

* Gjæringsprosessen øker merkbart ved fullmåne, noe som bakerier og bryggerier kan dra nytte av.

* Vil du ha rik og rask hårvekst, så klipp håret på stigende måne. Vil du tynne håret, så klipp det på avtagende måne. Det er derfor kanskje ingen tilfeldighet at vi sier at menn får måne når de mister håret.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s