Hydrocephalus

IMG_0231.JPG

Vi har en liten gutt som ble født med Hydrocephalus. Jeg hadde aldri hørt om det før. Men nå har jeg iallfall lært at det faktisk hvert år er omtrent 200 barn i Norge som får diagnosen hydrocephalus. Og at man også kan utvikle det i voksen alder.
Hydrocephalus – kort fortalt:
Er en tilstand hvor spinalvæske hoper seg opp inne i hulrommene i hjernen. I de fleste tilfeller en livslang tilstand. Det kan kontrolleres med behandling, men ikke kureres.
Årsaker til hydrocephalus kan være akvedukt-stenose (en tilstopping mellom 3. og 4. ventrikkel), ryggmargsbrokk eller andre nevralrørsdefekter, blødninger, hjernehinnebetennelse, svulst, araknoidalcyste (den miderste av de tre hinnene som omgir hjernen) og dandy-walker syndrom (medfødt misdannelse i lillehjernen).
Lille Inge Marino ble født med hjerneblødning, som igjen forårsaket Hydrocephalus.
Behandling – shunting: Dette er i dag den vanligste behandlingen og innebærer å operere inn et rørsystem (shunt) som drenerer overflødig spinalvæske ut av ventriklene. En shunt er laget av silikon og plastikk og består av toner og en ventil som begge rørene er koblet til. Det øverste røret legges inn i en av ventriklene som skal dreneres, mens det nederste går til det stedet der vasken skal tømmes ut. Enten til bukhulen eller til hjertet. Systemet er lukket og alt ligger inne i kroppen. Væsken som renner ut vil tas opp i blodstrømmen på avløpsstedet.

IMG_0232.JPG
Inge Marino har fått operert inn ventriculo-peritoneal (avløp til bukhulen).

IMG_1104.JPG
Her vises shunten på Inge Marino. Den er på størrelse med en mandel. Og vil med tiden dekkes av hår. Jeg har roet meg. Og innsett at dette er et fantastisk hjelpemiddel for et fullverdig og friskt liv. Starten var dramatisk, men livet er heldigvis langt. Tusen takk til dyktige nevrokirurger på Haukeland…

2 kommentarer om “Hydrocephalus

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s