Pasta con fagioli (pasta med borlottibønner)


Da har den nybakte hustruen laget mat til mannen. Italiensk selvfølgelig. Vil jo glede han mest mulig. Like spent hver gang jeg lager noe. Blir det godkjent. Eller kommer kommentaren: vil du ha et tips? Da vet jeg at det ikke smakte som det skulle. Men uansett. Så prøver jeg. Og denne gangen ble det pasta med borlottibønner. Passet godt å lage dette på en regnfull og høstlig kveld i mai. Sist vi var i Italia kjøpte vi med en hel haug med borlottibønner. Borlottibønner er en italiensk spesialitet. Som ved tilberedning gir en kremet konsistens med en litt søtlig, nøtteaktig smak. Ypperlig i alt av supper, gryter, salater, pastaretter. (Borlottibønner bestilte jeg første gang via helsekostbutikk her i Haugesund. Mulig man kan få tak i det på innvandrerbutikker. Men best og billigst kjøp med hjem når dere er på ferie i Italia).

 (Info om bønner: bønner har både lavt energi – og fettinnhold, samt et høyt innhold av protein som bidrar til vekst i muskelmasse. I tillegg er bønner en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Bønner har også et høyt kostfiberinnhold, som er gunstig for fordøyelsen).  

Jeg fikk godkjent. Han ville ha påfyll. Så da deler jeg oppskriften med dere. Den er tatt fra en kokebok med italienske retter.


Pasta con fagioli – pasta med borlottibønner

200 gr. tørkede borlottibønner eller andre tørkede bønner

2 ss olivenolje

100 gr. pancetta- eller baconterninger

1 selleristilk, hakket

1 løk, finhakket

1 gulrot, i terninger

1 hvitløksfedd, knust

3 ss hakket persille

1 laurbærblad

400 gr. hermetiske tomater, avrent

1,5 liter grønnsaksbuljong

150 gr. macaroni

Litt extra virgin olivenolje

Revet parmesan

Ha bønnene i en stor kjele, dekk med kaldt vann, og la dem ligge i bløt natten over. La dem renne av, og skyld dem under rennende kaldt vann.

Varm olivenoljen i en stor gryte, ha i pancetta, selleri, løk, hvitløk og gulrot, og la det surre over middels svak varme i 5 minutter, til det er gyllent. Pepre godt. Tilsett persille, laurbærblad, tomater, buljong og borlottibønner, og kok langsomt opp.

Demp varmen, og la det småkoke i 1 – 1,5 time, til bønnene er møre. Tilsett litt kokende vann innimellom for å opprettholde væskenivået.

Tilsett pastaen og la den småkoke i omtrent 6 minutter, til den er al dente. Trekk kjelen av varmen, og la retten hvile i 10 minutter. Server retten varm, med parmesan.

Buon appetito!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s